homofobi/homofopkinje
 

ANTE ČORUŠIĆ

 

Doima se kao HDZ-ov ministar zdravlja u sjeni te kao spona između HDZ –a i radikalne klerikalne desnice. Zaposlenik  Klinike za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, Ante Čorušić, nominiran je jer kao ginekolog jako dobro zna što treba svaka žena koja želi roditi: muškarca da joj napravi dijete. I ništa drugo. „Ženama koje žive same ne bih dopustio umjetnu oplodnju“ i „Zdrava žena dijete treba pokušati začeti s muškarcem, a ne umjetnom oplodnjom“, izjave su koje su nam posebno ostale u uhu. Njegova nominacija je ujedno i naše upozorenje što u (skoroj) budućnosti možda bude postavljeno kao političko pitanje.

Naime, poznato je da su od pet stvari na klerikalnoj agendi otvorena četiri pitanja- zabrana istospolnog braka, zabrana zdravstvenog odgoja utemeljenog na znanosti i promocija apstinencijskog programa s druge strane, zabrana umjetne oplodnje i borba za antisekularnu, teokratsku Europu kakva je bila prije Francuske revolucije – no, glavno pitanje tek je u začetku.

Je li slučajno da se baš pred Petrovom bolnicom organiziraju molitvene parade i što baš u Petrovoj bolnici žena koja rađa ima problema ako je u pratnji druge žene, nevezano u kakvom su odnosu, o čemu svjedoči primjer Ivane Simić Bodrožić od ovog ljeta?

 

 

 

   
 

ALEKSANDRA KORAĆ GRAOVAC


Možda na prvi pogled izgleda kao glas razuma, govori na tolerantan način, polako i uvijek kompromisno, samo ponekad s malom dozom dociranja, ograđujući se od bilo kakvog zagovaranja „ZA“ i „PROTIV“ bračne jednakosti. Ona je uvijek u medijima ispred pozicije struke, jer je nepristrana stručnjakinja iz područja obiteljskog prava i profesorica na zagrebačkom pravnom faksu.

No, istovremeno javno istupa i iza vrijednosno, politički, ideološki svrstane i dogmatske kaptolske institucije „Iustitia et Pax“, rukujući se s organizatorima homofobnog referenduma dok sudjeluje na skupu predaje potpise u Hrvatski sabor (4:51'')

Zato što se interes političkog protivnika najbolje zagovara tako da se predstavljaš kao da govoriš u njegovom najboljem interesu, zar ne?

 

 

   
 

ŽELJKO REINER


Malo je poznata činjenica da su saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner i povijesna presuda Ustavnog suda o pravnom statusu transorodnih osoba i života u drugom rodnom identitetu međusobno povezane. E pa, da objasnimo kako. 

Do prije nekoliko mjeseci u Hrvatskoj Nacionalno zdravstveno vijeće nije izdavalo potvrde za promjenu upisa spola u dokumentima bez – kastracije i operativnog zahvata na genitalijama. U RH, a i u većini civiliziranog svijeta, taj uvjet nigdje zakonski nije propisan. Upravo suprotno, rodni identitet osobe osnova ja za zabranu diskriminacije,a ne za provođenje torture. Borba za reguliranje pravnog statusa transrodnih osoba trajala je četiri godine i to preko leđa jedne mlade osobe i njezine majke koji su okrenuli naglavačke cijelu državu, od Ministarstva zdravlja, državne uprave i Ministarstva uprave, preko Predsjednika Republike, Sabora do međunarodne zajednice. Na kraju je temeljem presude Ustavnog suda njima u korist, Ministar uprave Arsen Bauk osobno upisao promjenu spola te mlade osobe u njezinu matičnu knjigu.

I to sve zbog toga što tijelo koje odlučuje o „promjeni spola“, četiri godine nije izdalo jedno obično rješenje. Na čelu tog tijela, Nacionalnog zdravstvenog vijeća, pogađate, još uvijek sjedi Željko Reiner.

   

 

 

 

DAMIR STOJIĆ


Kaptol doista zna odabrati samo najbolje stručnjake sa zvjezdanim potencijalom za promociju svog političkog programa. U maniri sjevernoameričkih karizmatika i, prema našem mišljenju, u potpunoj suprotnosti s domaćom vjerskom, pa i, ako želite, katoličkom tradicijom, Damir Stojić je možda s pravom najbolji izbor za zagovaranje nove klerikalne agende. Kada treba zabraniti istospolne brakove, javi se Stojić i kaže kako se trebamo ugledati na Ugandu, a kada se želi isprovocirati javna rasprava za zabranu abortusa, Stojić za jedno neformalno kaptolsko glasilo (narod.hr) kaže kako žena ne može zatrudnjeti tijekom silovanja. Kako se za nagradu Homofoba godine trebaju isticati samo najbolji kandidati,  vrijeme je i za jednog magistra.

Stojić je, naime, magistrirao moralnu teologiju s temom "Načela katoličkoga socijalnog nauka u pravima manjina", stoga valjda dobro zna o čemu govori.

   

 

 

 

BLANKA VLAŠIĆ


Maskota referendumske kampanje za zabranu istospolnog braka, Blanka Vlašić,  bila je među rijetkim javnim i poznatim osobama koji su agitirale građane i građanke da glasaju za sramotni amandman na hrvatski Ustav. Za razliku od Štimca i Thompsona, koji su svetost braka sklapali više puta i barem zbog toga nisu najsvjetliji primjerak uzoritih obiteljaša, za Blanku Vlašić postoji šansa da homofobni lobi u Hrvatskoj napokon dobije svoju istinsku ikonu. Blankin bonus je i činjenica da je nedavno, kako se sama pohvalila, doživjela „duhovno preobraćenje“. 

Sudeći prema njenim izjavajama, „preobraćena“ Blanka Vlašić sada ima poprilično rigidne stavove i usko gledanje na ljude oko sebe i njihovu poziciju u društvu. Tako smo mogli čuti one naučene isprazne floskule koje neokatekumeni često prosipaju gdje god da se nađu - obitelj je stup društva, obitelj počinje od muškarca i žene i treba na sve načine zaštiti da brak bude zajednica žene i muškarca.

Pitamo se ima li u takvoj viziji Hrvatske i njezinog društva mjesta za nas ostale te što su još za nas pripremili, osim, naravno, „preobraćenja“?

   

 

 

 

ŽELJKA MARKIĆ