homofrendovi/homofrendice
 

STIPE ALFIER


Malo tko pamti da je upravo ovaj novinar, a danas urednik najgledanije emisije u Hrvatskoj - središnjeg Dnevnika na HTV-u, autor priloga s prve ikad održane Povorke ponosa u Hrvatskoj, davne 2002. godine. Taj je prilog ostao do sada najbolji TV prilog s naše Povorke ponosa koji je ikad snimljen (i emitiran). Nedavna reportaža HTV-Dnevnika o uvođenju bračne jednakosti u Engleskoj završila je zaključkom urednika Stipe Alfiera, koji glasi: „Hrvatska je na samo dva sata leta od Engleske, ali kao društvo tisuću smo svjetlosnih godina daleko od njih, u što smo se na nedavnom referendumu imali prilike uvjeriti“.

I mi pamtimo ovu dosljednost. Zbog toga što je Stipe Alfier svojem milijunskom gledalištu rekao jednu notornu činjenicu, neke mračne sile pokušale su organizirati još jednu hajku protiv novinara i slobode govora u Hrvatskoj. Iako je Etičko povjerenstvo HRT-a ocijenilo da Stipe Alfier nije prekršio nikakve etičke principe, definirane Etičkim kodeksom HRT-a, glavni ravnatelj HRT-a ipak ga je odlučio kazniti smanjenjem plaće i to zbog „odstupanja od uredničkih politika“. A kakve su to politike na Prisavlju imali smo se uvjeriti i  uoči homofobnog referenduma kada su prilozi o istospolnim parovima skidani s programa, a emisije o istospolnim parovima, homoseksualnosti  i LGBT osobama zabranjivane ili emitirane nakon referenduma.

Upravo zbog te politike HRT-a jedan od urednika je odlučio ostati principijelan, dosljedan i hrabar, nazvavši stvari pravim imenom.

 

 

   
 

MIRELA HOLY


Mirela Holy je jedina osoba koja se našla na našim Homoizborima – dvaput! U saborskoj raspravi o Zakonu o životnom partnerstvu, koja je trajala maratonskih 12 sati, istaknuli su se mnogi zastupnici i zastupnice koje su pokazali ogroman napredak te su mnogo doprinijeli kvalitetnoj i argumentiranoj raspravi o LGBT pravima u odnosu na prethodne godine.

Iako smo kao saborske homofrendove mogli nominirati i Gordanu Sobol, Igora Kolmana, Mariju Lugarić, Šimu Lučina ili čak Jadanku Kosor, nitko ne rastura kao Mirela Holy:

"Ne smatram da je ovaj prijedlog idealan, moj je dojam da mu nedostaje hrabrosti i da je s ovim prijedlogom trebalo ići do kraja, a ne stati na sredini. Kada govorimo o ljudskim pravima, kada govorimo o diskriminaciji želim podsjetiti na činjenicu da su ljudska prava - ljudska prava i da nema apsolutno nikakve razlike između diskriminacije po pitanju seksualnog opredjeljenja ili po pitanju rase, vjere, nacije, spola, socijalnom statusu ili drugom razlikovnom obilježju. Ili poštujemo ljudska prava i dosljedno provodimo načelo jednakosti pred zakonima i institucijama, ili u stvari ne poštujemo ljudska prava."

 

 

   
 

ŽELJKA KAMENOV


Profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i pročelnica Odsjeka za psihologiju, prošle se godine najviše istakla u promociji prava LGBT osoba od svih pripadnika i pripadnica akademske zajednice. Neposredno pred slanje Zakona o životnom partnerstvu u prvo parlamentarno čitanje sudjelovala je na poziv Zagreb Pridea na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, gdje je zastupnicima i zastupnicama jasno poručila:

„Nije potrebno čekati da društvo sazrije za priznavanje istospolnih brakova, nego da se rješavanje problema diskriminacije LGBT osoba može ubrzati upravo donošenjem takvog primjerenog zakonodavstva.“

Kako je uvijek spremna na dijalog, nastupajući pritom uvjereno, jasno, razumljivo i sa snažnim stavom utemeljenim u znanosti, nije odbila niti sudjelovati na farsi koju je na Filozofskom organizirala jedna međunarodna omladinska kriptoklerikalna organizacija, nazivajući argumente „naravnog zakona“ – dijalogom. Okupljenima i organizatorima jasno je poručila kako nema razlika između djece kod istospolnih i raznospolnih parova, već da djeca i roditelji imaju često bolji odnos u obiteljima gdje su roditelji, primjerice, lezbijski par.

Ona je ujedno i prva hrvatska znanstvenica koja je javnost upozorila na manipulacije zagovarača ustavne zabrane istospolnih brakova koje iznose citirajući  takozvanu „teksašku studiju“.

 

 

   
 

MAJA SEVER


Urednica HTV-ove emisije „Hrvatska uživo“ često je na meti cenzorskih škara svojih šefova s Prisavlja. I nije jedina. I to se javno zna. Upozoravala je na kršenje novinarskih sloboda, otvarala je teme koje nitko na HTV-u se ne usudi (ili ne smije) ni dotaknuti.Više puta je zbog toga kažnjavana i službeno opominjana. Upravo zato je Maja Sever je među svojim kolegama i kolegicama prepoznata i cijenjena kao zagovaračica prava novinara i novinarki te novinarskih sloboda općenito.

Prije tri godine, dok se na hrvatske Povorke ponosa dolazilo sa strahom i nesigurnošću, upravo su brojne novinarke i novinari došli nas podržali dolaskom. Zato što su i sami ranije bili (ne)posredno mete nasilja i homofobije, dok su radili svoj posao. No, Maja dolazi na Pride i iz podrške i solidarnosti. Međutim, pravi razlog za ovu nominaciju nije samo Majina solidarnost, kako prema kolegama i kolegicama tako i prema LGBT osobama i svima kojima otvara vrata u svojoj emisiji.

Naime, 15-minutni prilog autorice Petre Mlačić o tome kako LGBT osobe proživljavaju homofobni referendum, kojeg je Maja urednički namjeravala pustiti u emisiji „Hrvatska uživo“, logično, prije referenduma, kako bi javnost napokon mogla čuti i priču onih čija se prava referendumom krše i objektivno pokazati našu poziciju, skinut je s planiranog programa i emitiran tek 3.12., kada je sve bilo gotovo.

 

 

   
 

NATAŠA JANJIĆ


Prošlogodišnja voditeljica programa Povorke ponosa Zagreb Pridea 2013. – „Ovo je zemlja za sve nas“ na Zrinjevcu, baš kao i sve prijašnje voditeljice i voditelji, dobila je titulu maršalke Pride povorke. Međutim, to nije razlog za ovu nominaciju. Odabrana je i zbog onoga što je rekla u promotivnom spotu koji vas je pozvao na prošlogodišnju Povorku: „Ja sam protiv referenduma jer ne želim svojim potpisom nekome, a možda upravo svom djetetu, uskratiti jednoga dana pravo na sreću i slobodu. Ne želim da riječ gej, koja znači biti veseo, u Hrvatskoj znači biti tužan. Vidimo se na Prajdu!“.
Odabrana je i zato što je prihvatila naš poziv u kampanji „Građani glasaju PROTIV“,  u sklopu kojeg je kao javna osoba pozivala građane i građanke da zaokruže „protiv“ na homofobnom referendumu.
Odabrana je jer je prihvatila naš poziv biti ambasadorica Inicijative za životno partnerstvo. Odabrana je jer je samoinicijativno izabrala biti  zagovarateljica LGBT prava pozivajući i svoje ostale kolegice i kolege, glumice i glumce, da se pridruže podršci LGBTIQ zajednici u Hrvatskoj. Američka LGBTIQ zajednica možda ima na svojoj strani Anne Hathaway kao angažiranu glumicu u borbi za LGBT ravnopravnosti, ali mi zato imamo svoju Natašu Janjić. Hvala ti, Nataša!

 

 

   
 

SEVERINA


Među tisućama u publici koji su se okupili na velikom koncertu „Građani glasaju protiv“ na Trgu bana Jelačića, dva dana uoči homofobnog referenduma o zabrani istospolnog braka, našla se Severina Vučković, koja je došla kao građanka, iz podrške. U samo 2 minute u kameru RTL-a objasnila je u čemu smo se svi mi u Hrvatskoj našli : "Došla sam ovdje jer se prije nekoliko mjeseci pojavila jedna gospođa za koju nitko prije nije ni znao u Hrvatskoj. Htjela bi govoriti o ljubavi, o tome što je Isus propovijedao. U ovim teškim ekonomskim vremenima, ljudima ostaje samo vjera u ljubav i njihova djeca. Na to su ih uspjeli dobiti, na najtanje emocije. Naravno da ta Gospođa koja se pojavila, koja je dobila zemlju od Crkve, ima što ostaviti djeci u nasljeđe. Vašoj djeci Crkva neće dati ništa u nasljeđe, oni će biti siromašni, ali ono što im možete dati u nasljeđe je njihova sloboda. Ja vas molim da 1. 12. glasate PROTIV".
Severina se potom okrenula  licem u kameru i izrecitirala pjesmu Martina Niemöllera „Prvo su došli...“

Tri dana kasnije 481.534 građana i građanki RH glasalo je PROTIV, među njima i Severina, koja je u nasljeđe borbi za LGBT prava jedan historijski trenutak.