Stonvolška pobuna 1969. / Stonewall 1969


Kada je u noći 28. lipnja 1969. godine oko 1.20 h policija ušla u Stonewall Inn i prekinula slobodno izražavanje i druženje okupljenih mladih ljudi, uglavnom gej mladića, trans osoba i buč lezbijki s ruba njujorškog društva i iz potlačenih klasa, prvi je puta u desetljećima naišla na otpor. Policajci/ke su poredali/e 200 gostiju Stonewalla kako bi provjerili/e njihove isprave. Većina je mogla slobodno otići, ali zadržali su osoblje, nekoliko trandži i pedera, jednu buč lezbijku i klince koji nisu imali identifikacijske oznake. Povod tom upadu bila je ilegalna prodaja alkohola, no homofobični i transfobični postupci policije bili su tipični za progon onih pedera i lezbijki koji se nisu uklapali u rodno – spolne okvire kakve su u SAD-u tada nalagali zakoni.  Iako su policijsko nasilje i omalovažavanje pederi i trans osobe godinama trpile, te se večeri sve promijenilo. Došlo je do pravog ustanka.

Dok su unutar kluba policajci/ke vršili/e očevid, gosti i gošće ispred kluba u početku nisu htjeli/e napustiti ulicu Christopher pa su se okupili/e ispred kluba, dobacujući policajcima/kama sitne uvrede i priređujući veselu i pomalo svečanu atmosferu. Gostima i gošćama su se pridružili/e turisti/kinje i prolaznici/e. Svi/e su pozdravljali/e pedere i trandže koje je policija pustila iz bara.

Kad je stigla policijska marica i kad je policija počela utrpavati uhićene trandže, gomila na ulici postala je neraspoložena i agresivna. Netko je kamenom razbio prozor, a zatim su na zgradu počele letjeti kovanice, kante za otpad, boce, “molotovljevi kokteli”, pa čak i parkirni sat kojeg su pobunjenici/e upotijebili/e kao ovnovu glavu za razbijanje vrata i zidova.

Pobuna se prelila na ulicu Chistopher gdje je više stotina ljudi počelo spontano prosvjedovati protiv sustavnog ponižavanja, omalovažavanja i nasilja. Čuli su se povci “Gay power!“, pjevale su se pjesme otpora, poput “We shall overcome!“. Prema novinskim izvješćima, trinaest je osoba uhićeno, a tri su policajca prošla s lakšim ozljedama u ovom sukobu.

Ustanak gostiju The Stonewall Inn kluba bio je odgovor na česte policijske racije, napade i diskriminaciju od strane režima, a otporu su se priključili/e LGB pripadnici/pripadnice radničke klase i transrodne osobe, od kojih su mnogi/e Afroameričkog i Latinoameričkog podrijetla.

Dio gostiju Stonewalla koji je odstupao od rodnih stereotipa, prvenstveno transvestiti, transeksualke i buč lezbijke ovaj su put odbili/e mirno podnositi policijsko nasilje prilikom čestih racija. Kasnije te večeri i u nedjelju ujutro, gomila se ponovno počela skupljati ispred opustošenog bara.

Mnogo mladih pedera došlo je protestirati protiv racija. Na opće zaprepaštenje policije to su činili tako da su se držali za ruke i pjevali pederske obrade poznatih koračnica.

“Mi smo Stonewall djevojke”, pjevali su pokazujući noge i plešući ispred policije:

“Nosimo uvojke

Nemamo donje rublje

Pokazujemo stidne dlačice”

Policija je ovaj put raščistila ulicu bez incidenata, ali je nekoliko dana kasnije ponovo izbio ulični nered. Transrodnim osobama, lezbijkama i gejevima, koji su sada prvi put zajedno nastupili/e protiv represije, ubrzo su se pridružili/e pripadnice i pripadnici antiratnog pokreta, pokreta za prava Afroameričke populacije (Pokret za ljudska prava – Civil Rights Movement), radikalno-lijevih političkih strujanja i feminističkog pokreta, te se ovaj sukob pretvorio u sedmodnevne ulične demonstracije protiv diskriminacije lezbijki, gejeva i transrodnih osoba, ali i policijske opresije uopće.

Narednih nekoliko dana čitava je četvrt Greenwich Village uzavrela, redali su se prosvjedi, marševi i bitke s policijom, a LGBT osobe ostvarile su vidljivost i krenule u bitku za svoja prava.

Te je godine osnovana čitava nova generacija identificirajući se riječju “gej”, što je uz spolnu orijentaciju, značilo i radikalno novu osnovu samoidentifikacije u smislu otvorenog političkog aktivizma. Najveći dio LGB(TIQ) aktivizma danas smatra se nastavkom ovoga pokreta – kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Plamen Stonewalla koji je pokrenuo LGBTIQ revoluciju gori i dan danas.

Za više, pročitajte David Carter: STONEWALL – POBUNA KOJA JE RASPLAMSALA GEJ REVOLUCIJU, koju možete naći u slobodnoj prodaji i u većini hrvatskih knjižnica.