uvod

Prva Povorka ponosa, održana u Zagrebu 2002. godine, značila je i konačni izlazak hrvatskih gejeva i lezbijki, biseksualnih i transrodnih osoba iz duboke tišine i mrklog mraka ormara na ulice, i u javnost. Homoseksualnost je do tada bila manje-više tabu tema, obilježena tvrdnjom da 'toga kod nas nema'. Kad ono – ima, i to svugdje i među svima, bez obzira bila toga svjesna heteroseksualna većina. Uslijedilo je novo doba građenja otvorenosti, u kojem važnu ulogu igraju mediji, kao i stavovi javnih ličnosti, koje su se po prvi puta suočile s time da o nama i našim pravima trebaju imati nekakav stav. Mnogo smo mržnje i uvreda čuli u proteklih deset godina, od ispada u Saboru, preko novinskih kampanja s ciljem širenja homofobije, pa do trkeljanja estradnih zvjezdica o tome što im se gadi vidjeti. S druge strane, oglasio se i dobar broj ljudi iz svih društvenih sfera da podrži borbu za prava LGBT osoba, svjestan da je naša pobjeda ujedno i njihova, jer više slobode je dobro za sve.


Zagreb Pride se stoga odlučio hrvatskoj LGBTIQ zajednici, te našim podržavateljima i prijateljima, kao i široj javnosti, punuditi da biraju Homofoba i Homofrenda proteklog desetljeća, a po prvi puta ikad, uvodimo i posebnu nagradu – LGBTIQ osoba desetljeća – za naročit doprinos domaćoj LGBTIQ zajednici.


Od 2002. do 2011. veliki je broj javnih ličnosti imao priliku pokazati je li na strani ljubavi ili na strani mržnje, a naš je zadatak bio izabrati deset iz svake kategorije. Učinili smo to pažljivo, uzimajući u obzir i riječi i djela, i interese i utjecaj. Možda se svi neće složiti s izborom nominiranih, no uz svaku osobu ponuđeno je i objašnjenje zašto se našla na listi, tako da bude jasno kojom smo se logikom vodili.


Na vama je da pročitate, razmislite i date svoj glas onima za koje smatrate da ga najviše zaslužuju. Kada je riječ o nominiranima za Homofrenda, nema sumnje da svatko od navedenih zaslužuje pobjedu, no okrutna natjecateljska logika nalaže da to može ipak biti samo jedna osoba.


Proglašenje pobjednika/ce u kategorijama Homofrend i Homofob desetljeća, kao i imenovanje LGBTIQ osobe desetljeća, dogodit će se na Zrinjevcu 18. lipnja, nakon desete Povorke ponosa Zagreb Pridea.